DGTL x Stadsboeren 2016

Timelapse van de opbouw van het Stadsboerenterrein bij Lab111

Film Opbouw weekend Stadsboeren

Zaaikalender

Aardappels op achthoog

Voor elke plek in huis, keuken, dak- of geveltuin of balkon is wel een eetbaar plantje te vinden. Kamiel van Ingen verzamelt op zijn website Achthoog.nl alle informatie over planten die op die plekken het beste tot hun recht komen. Dus ook in een schaduwrijke tuin, of als je alleen maar een vensterbank hebt. Voor Stadsboeren zet Kamiel een aantal soorten op een rij die je nu kunt zaaien.

Laurier
Heb je een balkon of tuin? Koop dan een laurierplantje. Zo heb je altijd je eigen laurierbladeren binnen handbereik! Zet het plantje op een beschutte plek en haal hem bij strenge vorst even binnen. Zorg voor een flinke pot en snoei de plant terug op negentig centimeter als je hem te groot vindt worden.

Doperwten - peultjes - kapucijners
Ideaal voor een geveltuin zijn planten die de hoogte goed benutten. Klimplanten zoals doperwten bijvoorbeeld. Koop dan wel een hoge soort (deze heten vaak rijs- of klimdoperwten / -peulen / kapucijners). Zorg dat je tegen de gevel klimstokken of gaas hebt geplaatst, zodat de planten zich daaraan kunnen vastgrijpen. Zaai de erwtjes in een geultje, zo’n 2 á 3 cm diep en 5 cm uit elkaar. Heb je peultjes gezaaid? Oogst ze dan als ze nog plat zijn. Doperwten oogst je 1 á 2 keer per week, als de peulen daadwerkelijk erwtjes bevatten. Oogst ze niet te laat, want dan worden ze melig. Kapucijners oogst je zo’n twee weken nadat de peulen verschenen zijn. Dop ze vervolgens (eventueel met handschoenen, je krijgt anders namelijk donkerpaarse vingers).

Radijs
Wil je een makkelijk te telen groente en snel resultaat? Ga dan voor radijs. Na 6 weken heb je al je eerste radijsjes. Zaai ze in een bakje of pot en zorg dat je ze regelmatig water geeft. Het loof kun je overigens ook eten, daar kan je bijvoorbeeld soep van maken!

Wil je uitgebreidere teeltinfo en lekkere recepten? Kijk dan eens op achthoog.nl. Daar vind je een handige planner, informatie over talloze andere groenten, fruit en zaden en bij veel planten staan ook recepten, zodat je je oogst om kunt toveren tot een heerlijke maaltijd. Er is een nieuwe versie van de site in de maak, dus ‘m in de gaten!Comments are closed.

Over Stadsboeren

Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende binnenstedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen. Lees Meer...

Volg ons

Facebook & Instagram

Onze Sponsoren

Nieuws

Agenda

Jouw moestuin

Foto's & Video's