DGTL x Stadsboeren 2016

Timelapse van de opbouw van het Stadsboerenterrein bij Lab111

Film Opbouw weekend Stadsboeren

Zaaikalender

DIY: compost maken

In Amsterdam scheiden maar weinig mensen hun organisch afval. Zonde, want veel goede stoffen uit groente- en fruitafval gaan zo verloren. Daarom wil Stadsboeren gaan composteren. We beginnen binnenkort in de tuin van Lab111.

Waarom zou je eigenlijk je keukenafval composteren? Composteren gaat uit van het idee dat afval niet bestaat. Alles is door de natuur recyclebaar. Bovendien gaan veel belangrijke stoffen (zoals fosfaat) verloren als we groente en fruitafval zomaar op de gewone afvalberg gooien. Tijdens het composteren zetten miljarden bacteriën en schimmels ons keukenafval om in voeding. Voeding voor de grond in de moestuin.

Heel binnenkort plaatsen we in de Labtuin bij Lab 111 een compostbak, hier kun je dan je keukenafval kwijt. Maar composteren kan ook thuis. We vroegen moestuinder David Menger vast om enkele tips voor een gezonde compostbak.

Je kunt bijna al je groente-, fruit-, en tuinafval gewoon in de bak gooien, maar citrusvruchten en uien verteren niet zo goed. Ook dikke stengels van koolsoorten gaan heel langzaam en zieke planten kun je er beter uithouden i.v.m. verspreiding van de schimmel of bacterie. Variatie is belangrijk. Een gezonde bak bestaat uit vochtig en droog, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval) materiaal. Op de website van Milieucentraal vind je een lijst met wat wel, en wat niet op de composthoop mag.

Je kunt het verteringsproces ook wat versnellen. Het beste kun je de compost enten met wat oude compost zodat je alle micro-organismen erin krijgt die voor de vertering zorgen. Wormen zijn ook heel belangrijk, deze kun je kopen in bijvoorbeeld een viswinkel. Als je thuis op kleine schaal je keukenafval wil composteren, kan dat met een wormenbak – of een wormenboerderij. Marike Knaapen heeft op onze evenementen al meerdere keren workshops wormenbak maken gegeven. Wil je informatie over een wormenbak, stuur haar dan een mailtje.

Om aan de compost nog extra voedingsstoffen toe te voegen, kun je ook een beetje mest toevoegen. Hierdoor verteert het materiaal sneller en krijg je rijkere compost. Je kunt ook vezelig materiaal toevoegen voor de structuur, bijvoorbeeld stro, maar dit is juist weer arm aan voedingsstoffen dus hierdoor gaat het proces langzamer. Deze twee dingen moeten dus goed in balans zijn.

Verder is het belangrijk dat de compost vochtig gehouden wordt. Het heeft geen zin om de bak in de openlucht te plaatsen zodat de regen erin kan stromen, maar ook onder een afdak is niet goed. Het beste is dus als de bak een beetje beschut staat onder bomen. In de Lab-tuin zullen we goed kijken naar de best geschikte plek. Eventueel zullen we de compost zelf vochtig houden.

Dan nog tot slot een fabel over compost. Veel mensen zijn bang dat het stinkt. Als je alleen de juiste dingen in de bak gooit, zal de compost geen ongedierte aantrekken en juist naar bosgrond ruiken!

To be continued.Comments are closed.

Over Stadsboeren

Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende binnenstedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen. Lees Meer...

Volg ons

Facebook & Instagram

Onze Sponsoren

Nieuws

Agenda

Jouw moestuin

Foto's & Video's