DGTL x Stadsboeren 2016

Huur een bak!

Timelapse van de opbouw van het Stadsboerenterrein bij Lab111

Film Opbouw weekend Stadsboeren

Stadsboer-inspiratie: bijen tussen wolkenkrabbers

Nu we helemaal gewend zijn aan al die boeren in de stad, is er alweer een nieuwe duurzaamheidbeweging groot aan het worden: urban beekeeping. Bijenhouden in de stad heeft namelijk zoveel voordelen, dat steeds meer mensen een imkercursus volgen. Bijen sterven uit, massaal en ook nog eens wereldwijd. Grote kans dat die sterfte, het zogeheten collony collapse disorder (CCD), te maken heeft met het gebruik van pesticiden in de landbouw. Wetenschappers durven dat nog niet te bevestigen, wel weten ze dat bijen het in de stad fijn vinden. Er groeien zoveel verschillende planten en bloemen, dat ze veel meer te kiezen hebben dan op het platteland waar boeren meestal maar één gewas op hun akker hebben. Bovendien is de temperatuur hoger in de stad. En vergeet niet de honing die imkers kunnen verkopen als stadshoning. Veel gezonder dan fabriekshoning en ook veel leuker, zo’n potje honing uit bijvoorbeeld Amsterdam Noord.

Pionier is Michael Leung in Hong Kong. In 2010 startte hij HK Honey, een collectief van imkers en kunstenaars dat bewoners van lokaal geoogste honing voorziet. Zijn filosofie is ideëel, mensen bewust maken van waar hun eten vandaan komt en belangrijker: ze laten inzien dat bijen nodig zijn voor de bestuiving van een derde van wat er op ons bord ligt. Hij was de eerste stadsimker in Hong Kong, waar hij tussen de kolossale wolkenkrabbers bijenkasten op daken plaatste. Dat levert te gekke beelden op, te zien in onderstaand filmpje. HK Honey is zo succesvol dat Leung een voorbeeld werd voor stadsimkers wereldwijd.

- Felicia Alberding -
is Redacteur, researcher, kookboek ghostwriter. Bij oa. ELLE, ELLE Eten en VPROComments are closed.

Over Stadsboeren

Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende binnenstedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen. Lees Meer...

Volg ons

Facebook & Instagram

Onze Sponsoren

Nieuws

Agenda

Jouw moestuin

Foto's & Video's