DGTL x Stadsboeren 2016

Timelapse van de opbouw van het Stadsboerenterrein bij Lab111

Film Opbouw weekend Stadsboeren

Zaaikalender

Stadsboer plant geldboom

Wie in Google de woorden urban en farming intypt, krijgt een lange lijst hits. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we ergens wel iets lezen over moestuinen, restaurants die hun menu afstemmen op lokale boerderijen, verticale tuinen of imkers die bijen houden tussen wolkenkrabbers in Hong Kong. Boeren in de stad is hot. En de stadsboer een nieuw ras, idealistisch en hip, vaak te herkennen aan een grote baard. Tenminste, zo lijkt het.

Dat bovenstaande omschrijving niet klopt, las ik op Grist. Want door de plotselinge aandacht voor de groei van urban agriculture, schijnen we te vergeten dat landbouw in steden een lange en internationale geschiedenis heeft. Op veel plekken in de wereld is het niet een beetje leuk hobbyen maar een manier om te overleven. ‘’We hebben het gevoel alsof we het wiel opnieuw hebben uitgevonden, maar urban farming bestaat al sinds er steden zijn’’, vertelt Karney Hatch aan Grist. Hatch is filmmaker en reisde vijf maanden de wereld over om materiaal te verzamelen voor een documentaire over stadslandbouw. Hij kwam terug met de meest geweldige beelden en verhalen van stadsboeren in landen als Cuba, China, Ethiopië, Portugal en Ghana.

Die film willen we natuurlijk zien. Ware het niet dat ‘ie nog niet af is. Toen Hatch terug kwam van zijn wereldreis was het geld op en bleken de kosten voor de postproductie hoger dan hij van tevoren had geschat. Wie gaat bijvoorbeeld vertalen wat de Chinese stadsboer zegt? Ook monteren is niet eenvoudig en professionele editors zijn duur. Daarom startte de filmmaker een campagne op website Kickstarter. Via dit crowdfunding platform zamelt hij geld in zodat zijn film Plant This Movie er straks daadwerkelijk komt.

Over de financiering hoeft hij zich waarschijnlijk niet zoveel zorgen te maken. Door crowdfunding kunnen mensen zo gericht en specifiek donateurs werven, dat een écht goed idee meestal succesvol gefinancierd wordt. Voor 35 dollar, omgerekend 26.68 euro, ben je backer van de filmmaker en krijg je zijn documentaire op dvd thuisgestuurd. Dat heb ik natuurlijk gedaan. In tien minuten tijd had ik via mijn creditcard 35 dollar overgemaakt aan Karney Hatch, hem een bericht gestuurd via Kickstarter en vijf minuten later zijn antwoord: dat international shipping geen probleem zou zijn. Iemand die tien minuten geleden nog een volslagen vreemde was, zat nu direct in mijn mailbox. Weer een seconde later waren we vrienden op Facebook. Waar ik trouwens zag dat hij geen baard heeft.

Drie dingen zijn interessant. Allereerst de documentaire natuurlijk. Want boeren in de stad is helemaal niet nieuw, er is alleen een nieuwe generatie bijgekomen. Een generatie met kritiek op de manier waarop grootschalig voedsel wordt geproduceerd, op gif op groenten en antibiotica op dieren. Een generatie die houdt van de voordelen van de grote stad én van de natuur. Maar we moeten vooral niet denken dat we origineel zijn met onze scheppen en zaadjes. Ten tweede de crisis die plekken beschikbaar stelt die eerder bestemd waren voor nóg meer kantoorgebouwen of dure appartementen. Deze plekken zijn nu een vrijplaats voor experimenterende stadsboeren. En dan natuurlijk nog de banken die ons ammehoela -echt niet, een lening geven. Mensen met ideeën moeten zich daarom richten op de menigte. To raise cash, restaurants turn to the crowd, schreef The New York Times een tijdje geleden. In Amerika gaat het zelfs dus zo ver dat restaurants zich laten financieren door hun toekomstige gasten. Amerikaanse stadsboeren gebruiken crowdfunding ook: New York’s mooiste rooftop farm werd bijvoorbeeld een paar jaar geleden via Kickstarter gefinancierd.

Ook in Rotterdam zagen drie stadsboeren hun kans schoon. De boeren van UIT JE EIGEN STAD huren een braakliggend stuk grond voor weinig, maar de productiemiddelen en het restaurant dat ze op stadsakker willen bouwen, kost veel meer geld dan ze hebben. Ze begonnen een campagne op crowdfunding platform Symbid. Al voor twintig euro kun je nu mede-eigenaar worden van een stukje van de stadsboerderij. Hoe meer je investeert, hoe groter natuurlijk je aandeel. De boeren melden op hun eigen website wel dat investeren op eigen risico is ‘en geen manier om je pensioen veilig te stellen’. Nou ja, twintig euro kunnen we als toekomstig gepensioneerden vast wel missen. In het geval van mijn ‘investering’, komt daarvoor straks mijn naam op de aftiteling van de film van Hatch. Dan wel even een Oscar winnen, graag.

- Felicia Alberding -Comments are closed.

Over Stadsboeren

Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende binnenstedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen. Lees Meer...

Volg ons

Facebook & Instagram

Onze Sponsoren

Nieuws

Agenda

Jouw moestuin

Foto's & Video's