DGTL x Stadsboeren 2016

Timelapse van de opbouw van het Stadsboerenterrein bij Lab111

Film Opbouw weekend Stadsboeren

Zaaikalender

Wat niet in je moestuin ontbreken mag

 

Ben je na de stadsboeren workshop ook in de war van alle soorten kruiden, groente en fruit die je in je bak kunt zaaien? Om je een beetje richting te geven hier wat suggesties –geheel subjectief- van planten die leuk zijn om te zaaien, en nog leuker om te oogsten. Omdat ze het goed doen op een vierkante meter, omdat ze goed zijn voor de bijen of omdat je er lekkere cocktails mee kunt maken.

 

Raapstelen. Onbekend maakt onbemind: in het voorjaar zie je de bosjes op de boerenmarkt en soms bij de natuurwinkel, maar in de supermarkt bijna nooit. Daarom zaaien we ze zelf. Je kunt raapstelen vroeg zaaien en als alles goed gaat na een paar weken al oogsten. Eet ze rauw in een stamppotje of door de pastasaus.

 

Bonen. Of je nou tuinbonen, sperziebonen of peultjes neemt, bonen zijn goed voor je bak want ze verrijken de aarde met stikstof. Daar profiteren andere soorten van. Bonen prijken bovendien bovenaan de lijst ‘makkelijk te verbouwen’. Gemak dient de mens, soms.

 

Lavendel. Voor een beetje Zuid-Frankrijk in Oud-West. De bijen zullen niet meer van je bak weg te slaan zijn, en dat maakt weer lokale imkers blij. Maar misschien wel het allerleukst: je kunt er siroop van maken. Daar maak je ijs van of deze vreselijk goede cocktail.

 

Spruiten. Hoe groeien spruitjes eigenlijk? Niet los zoals we ze kopen; spruiten groeien aan een dikke stam. Dat willen we wel eens met onze eigen ogen zien.

 

Heirloom tomaten. Niet alleen is er een levendige ruilhandel tussen verzamelaars van bijzondere rassen, ze hebben ook heel sexy namen als Brandywine, Green Zebra, Black Krim of Garden Peach. Typ maar in in google: ‘heirloom tomaten’.


Kruiden. Ook al zo handig voor de beginner. En ook weer een feest voor bijen. Neem écht kruidige plantjes als koriander, basilicum of rozemarijn.

Boerenkool – omdat we er veel meer mee kunnen dan stamppot maken. In New York is kale zo hip dat chef-koks er de wildste dingen mee doen. Van vulling voor ravioli, tot salade, tot…daar gaan we weer: cocktails. Bijvoorbeeld in deze boerenkool mojito: klik hier voor het recept.

Snijbiet of warmoes. Het ziet er niet alleen mooi uit (neem de regenboogkleurige soort ‘rainbow mix’) maar is ook een makkelijke groente die niet veel eisen aan de grond stelt.

Brandnetels. Voor thee en soep. En omdat je –tip van David Menger- er brandnetelgier van kunt maken. Een natuurlijk verdelgingsmiddel tegen bladluis en vloeibare mest. Het is een stinkend goedje van water en brandnetels dat je laat gisten. Hier lees je hoe het maakt.

- Felicia Alberding -
is Redacteur, researcher, kookboek ghostwriter. Bij oa. ELLE, ELLE Eten en VPROComments are closed.

Over Stadsboeren

Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende binnenstedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen. Lees Meer...

Volg ons

Facebook & Instagram

Onze Sponsoren

Nieuws

Agenda

Jouw moestuin

Foto's & Video's